събота, 19 септември 2015 г.

Myths #2 "Dangerous" Ingredients / Natural and homemade products

Здравейте!

Последните години все по-актуална става темата за съставките, които биват влагани в козметичните продукти, които купуваме и използваме. От време на време разни натурални, био и т.н. източници решават да стреснат хората, като им кажат колко е вредна дадена химична съставка. Това обаче не винаги е така. Точно затова днес ще си говорим отново за митове,но този път свързани с някой съставки, мнения, обобщения и най-честите заблуди за тях.
Ще ви запозная с 4-те може би най-разпространени мита.



1. Силиконите запушват порите 

Това е абсолютно най-честата заблуда, относно силиконите. Те са масово мразени, макар да няма за какво. Не просто НЕ запушват порите, те НЕ могат да го направят, заради своя химичен строеж. Колкото и да сте слушали за тях, повечето неща са тотално грешни. Това е и едно от тях. Те са изключително безопасни съставки, ще разберете защо по-долу.
Силиконите в крема ви за лице (или база за грим и т.н.) образуват един прозрачен филм върху кожата ви и остават на повърхността. За разлика от парафина, те НЕ навлизат в порите и не ги запушват. Отделно не спират процеса на дишане на кожата. Този тънък филм пази кожата ви от външни фактори, замърсяване и отделно дава фотошоп ефект на кожата.
Чисто по структура, силикон не може да запуши порите или да образува пъпки - ако на някого се случва това, то трябва да сте сигурни, че виновниците за това не са силиконите.
По съшият начин силиконите НЕ се натрупват по косата (с 1-2 изключения, които обаче се влагат прекалено рядко и в много малко продукти). Те не остават по косъма след измиване - някой от тях падат само след допир с вода, защото са водноразтворими, а другите, които не са, е достатъчно да измиете с шампоан, който съдържа СЛС или СЛЕС.
Има някой видове натрупващи  силикони, които обаче почти не се влагат, защото са супер утежняващи и те буквално могат да се усетят как тежат в косата. Повечето дълбоко почистващи шампоани се ползват най-често при натрупвания от хлор, от твърда вода, пясък и т.н.
Силиконите се влагат дори в лекарствата, като дори при някой са активно вещество, например симетикона, използван в лекарства против газове.
Чела съм дори (и при наши блогърки), че силиконите предизвиквали рак, което е смешно - силиконите не просто не навлизат в организма, а дори не се усвояват, ама въобще. Не случайно се слагат дори в лекарства за перорална употреба.
И като за финал - докато силикон не може да запуши кожата, то например кокосовото масло има индекс на запушване 4 от 5.

2. Парабените  и хормоните

Темата с парабените е дълга, но е факт, че напоследък тя се превърна повече в маркетинг политика. Самото спиране на масовото влагане на парабените е една рекламна стъпка, за да може да купиш продукта, на който е лепнат стикер "Без парабени". Но както и да е, това е друга тема.
Относно хормоните и парабените - в 100 грама броколи има много повече естроген, отколкото в крем с парабени. Ако бяха толкова вредни - те щяха да спрат да бъдат влагани и забранени. Цялата история покрай тях е чисто рекламен трик, затова и истерията стана масова.
И все пак, лично аз ги избягвам и свеждам до минимум - до 2 парабена съм ОК да има в продукта ми. Повече - не виждам смисъл. Може и без тях, вижда се, което е най-добре.

3. Био/натуралната/органик козметика е безвредна 

Най-големият и глупав мит. Ще разочаровам много хора, но това тотално не е така.  Сега ще се засмеете - но спокойно, веднага ще се обоснова.
Докато един химичен дериват е проучван години преди да бъде вложен в крема ви и е вложен максимално пречистен, то при съставките в натуралната козметика не е така. Много по-вероятно е да получите алергична реакция или акне (заради бактериите) от натурален и сертифициран продукт, отколкото при химичен такъв.
Разбира се, понякога липсата на добри консерванти рязко увеличава риска от бактериални инфекции, които могат да бъдат много опасни.
Ефект - в повечето случай натуралните продукти нямат доказан клиничен и абсолютен ефект. Ако био крем ви обещава да премахне бръчките или акнето, то е много вероятно това да не е така.
Докато една съставка отново е проучвана години как действа на кожата, дори на клетъчно ниво, то при натуралните или само се предполага, или се обещава (пак казвам - в повечето случай). Масло от еди какво си на дали би било по-добро от специално създаден и патентован химичен комплекс, минал стотици тестове и специално създаден, за да може дадена съставка да действа с друга, като например да и помогне да достигне по-дълбоко в кожата и т.н.
С други думи искам да ви кажа, че масовата козметика е по-ефективна.
Цена - плащате много за нищо. Дали маслото ви ще е сертифицирано или не, то е мазнина. Като ефект то си остава мазнина. Не може да очаквате друго. Мазнината си е мазнина, без значение каква е. За пример, има масла, които запушват в пъти повече кожата, отколкото парафина. Още един пример - оцветителите (CI) в натуралните продукти са в пъти по-вредни и опасни за здравето от много химични съставки. Натуралните багрила не са  толкова пречистени, за разлика от химичните и крият опасности.
Натурални продукти също могат да са вредни за кожата, понякога в пъти повече от масовата козметика и то често без да го подозирате.

4. Домашно направената козметика е по-добра 

Тук мога да говоря много, но ще се въздържа.

Домашно забърканата козметика е НАЙ-ОПАСНАТА, която въобще може да съществува. 
Първо - няма наличните условия, стандарти и съставки за приготвяне. Повечето съставки в магазините нямат нищо общо с влаганите в козметиката. Например, водата в козметиката и тази вкъщи няма нищо общо.  Витамините в козметиката са вложени в специални формули, които не могат да се постигнат вкъщи. Често хранителни продукти се влагат в подобна козметика, без да се знае, че влаганите в масовата козметика съставки са с определена молекулна маса, изисквания и нямат нищо общо с това, което ядем или имаме вкъщи. Те се произвеждат и използват за тази цел. Има още много примери, но да спрем до тук.
Тази козметика крие огромни рискове за здравето - освен, че забърканата вкъщи козметика е направена неправилно, тя крие много рискове от инфекции и зарази. Подобни продукти често нямат консверванти или и да имат, те не биха работили, защото самият продукт не е създаден по стандарт. Такива продукти могат да създадат чудесни условия за развитието на бактерии (дори смъртоносни), които вие грижливо и с цел "по-натуралното" слагате на кожата си - най-големият орган в човешкото тяло, без да знаете, че може да доведе до страшни последствия.
Не на последно място - продаването на домашно забъркани продукти е незаконно. Няма да споменавам, че не знаете как е направена, каква обработка са преминали съставките, как са съчетани, колко са чисти, спазени ли са минималните санитарни изисквания и т.н.
Виждам домашно направени слънцезащитни кремове, гримове и т.н. което страшно ме плаши, защото подобни продукти са потресаващо опасни, особено ако са оцветени или в случая - набедени за слънцезащитни. Представете си колко ще ви предпази масло от еди какво си срещу слънцето - и после се чудим защо има токова много случаи на рак за кожата.
В един козметичен продукт трябва да има определен набор от различни съставки, които да формират крайния продукт, който да е годен за използване и да има ефект от него. За пример, наскоро споделих на колежка-блогър за влагането на витамин А в домашно направените продукти. Това е изключително често срещано, но много вредно и освен това безполезно. За да е ефективен витамина, той трябва да е включен във фармацевтична комбинация с друг витамин, ензимна липаза и т.н., за да работи. Не е достатъчно да го купиш от аптеката и сложиш в забърканото нещо - напълно безполезно. Конкретно витамин А и по-точно някои негови форми е добре да се избягват (забранен е в някои страни, има таратогенен ефект, затова не трябва да се ползва при бременни и т.н.). Влагането му просто ей така е вредно и безполезно. Той се продава за пиене, не за да си го слагаме в кремовете или DIY продукти.
Има много примери защо не трябва да правите козметиката си у дома и как това може да е напълно безполезно и опасно, но един пост няма да ми стигне, затова let's move on!


С този пост не целя да обидя никой, не целя да ви науча и т.н. , а просто да ви инфорирам, защото масово се говори колко са вредни дадени съставки или вид козметика, докато натуралното е в пъти по-опасно често. Не съдя и не упреквам, а споделям! И нека не забравяме още нещо - има закони и контролиращи органи. Ако някоя съставка е толкова вредна или доказано причинява нещо - то тя ще бъде премахната и забранена за използване.
Ако искате да знаете повече и да се информирате - ето сайт на Европейската комисия, където може да проверите всяка съставка, да видите за какво се използва, дали е забранена/ограничена и т.н. Вместо да се ровите по разни статии,  които ги пишат хора, нямащи си и понятия по химия, казвайки ви колко е вредно нещо, то по-добре проверявайте там, където е достоверната информация, подплатена и истинна.

Ако ви е интересно - задайте въпросите си като коментар или попитайте за дадена съставка.
Приятни почивни дни от мен!

7 коментара:

  1. Холи аз ще се вмъкна само за натуралната и био козметика,тъй като за там имам информация от първа ръка и всекидневно я обновявам. Не знам къде,как и от къде си чела и знаеш,че натуралната козметика не преминава тестове преди да бъде пусната на пазара,но нова е тотална глупост. Всеки един продукт преминава множество тестове от съответните органи преди да бъде пуснат на пазара.Освен това всяка отделна съставка преминава такива тестове,сертифицират се някои от тях дори.И как така натуралните продукти нямат консерванти??? Имат и още как! Не знам колко филма,литература и с колко производители си разговаряла и гледала,но тук редовно дават предавания за био производството с изключително полезна информация,която помага да си увелича общата култура,а разговорите с хора учили с години и произвеждащи натурална козметика са безценни. Всеки един уважаващ и мислещ за пациентите си доктор,когато ти изпише антибиотик ще ти препоръча хранене,добавки и прибиотици за стомаха,защото знае,че уврежда с тях други органи.А отделен е факта,че който е изпробвал натурална и био козметика не се е върнал назад,защото е видял в пъти полезни действия за тялото си и най вече за здравето. Когато ти лично използваш поне 5 години само био продукти,можеш да се върнеш и напишеш друга статия и съм сигурна,че мнението ти ще бъде коренно различно. Природата ни е дала богатство от което можем да се възползваме,а не да я унищожаваме,за да създаваме химия. Мисля,че си чела мои постове и знаеш,какви проблеми имах аз и как ги разреших,кажи ми дали ще се върна някога назад,да си съсипя косата и кожата отново?!
    Съгласна съм за домашната козметика и според мен не направена от човек учил за това може да е опасна,но стоп до там.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, темата е изключително дълга и винаги предизвиква множество дебати. Аз само ще се включа с коментар към едно от последните ти изречения: "Ако някоя съставка е толкова вредна или доказано причинява нещо - то тя ще бъде премахната и забранена за използване." Хранителните продукти на базата на ГМО премахнати ли са? Кока кола, цигари, алкохол премахнати ли са? Никъде няма и една положителна статия за цигарите, но те са на пазара и ще продължават да бъдат. Според мен изключение не правят и съставките в нашата козметика. След като създава много бързо фалшиво усещане за гладка кожа, защо да го спираме? Много повече време е необходимо с натурални продукти. А маслата и всички останали взети почти наготово от природата съставки смятам, че са изучавани от мноооого повече години, отколкото парабените, силиконите и т.н... Нещо, което "и баба знае" едва ли е от вчера ;)
      А най-хубавото е, че всички имаме избор и всеки сам може да си прецени, кое му действа най-добре,
      Поздрави! :)

      Изтриване
    2. Галче, знам за теб и знам колко добре ти се отразява такава козметика и се радвам.
      Що се отнася за тестовете, то е ясно, че преминават, но не винаги са стандартните, особено ако са сертифицирани - там си има други изисквания. Не случайно съм споделила за алергиите и оцветителите - рискът за алергия при такъв продукт е много, много по-висок от един масов, например. Докато при натуралните продукти се гледа да се вложи максимално НЕпречистен и обработван продукт(което крие рискове), с цел да се запазят полезните му свойства, то при химичните съставки те се влагат максимално пречистени. Тук мога да ти обяснявам чисто химични неща, но няма нужда.
      А какво искам да кажа, ще го дам като пример - един парафин, който лично аз ненавиждам, знаеш, е много, много по-пречистен от определени натурални съставки.
      Консерванти разбира се, че има, но не винаги добри и достатъчни.
      Иначе, ще се хвана за примера ти с антибиотика - това точно определя мнението ми, което не е изказано в поста, а именно - хармонията между химията и натуралното. Аз не отричам натуралната козметика и не казвам, че е лоша в никакъв случай, дори ползвам продукти и следя а казвам, че понякога и тя може да е вредна! Чистото и близото до природата не винаги е по-добро или напълно безопасно.

      Изтриване
  2. Да ти кажа повече се чува за хора пострадали или с алегрия към химичната козметика,отколкото към натуралната. В страна от над 70 милиона души това наблюдавам в последните две години. Какви са за теб стандартните не знам,но при био козметиката преминават и отделни тестове на самите съставки,предполагам,че и при конвенционалните е така,не съм се интересувала. За жалост в последните няколко месеца ми се наложи пряко да общувам доста лекари и натуропати и лекарите в България,учили в чужбина имат коренно различно мнение по даден въпрос и заболяване от тези не излизали от Бг. Моята лична лекарка и педиатърката на Клериа са жени над 65 години,ако не и повече и подкрепят напълно моите методи за конвенционално лечение на 95% от случаите. Последният път,когато ходих при педиатърката беше,защото тя ни се обади,че не ни била виждала повече от година. Не съм нито професионалист в тази област,нито искам да казвам,че знам и разбирам,никога не съм го правила,но се доверявам на вътрешният си глас и на майката природа там,където мога и мисля,че помага. Защо да пия аспирин с аспартам като ме боли корема,като знам,че с чай от джинджифил ще ми мине също! Темата наистина е много обширна и дебатна,но и интересна,но за жалост нито ти,нито аз сме толкова учени,че да кажем да на едиси кво и не на друго. Нека всеки прави избора за себе си,но мен ме радва много,че все повече хора се ориентирват именно към все по изчистени продукти,както за храна,така и за лична хигиена :)

    ОтговорИзтриване
  3. п.с. Що се отнася до парафина,скоро гледах предаване за него и обясняваха именно за този,който се използва в козметиката,да пречистен е максимално,но е петрол,само като си помисля,че си карам колата с него и не мога да си представя отново някога да си го сложа на лицето,тялото или върху детето ми.
    Но и казаха как запушва порите и как създава илюзията за гладкост и т.н.

    ОтговорИзтриване
  4. Интересна публикация! Напълно съгласна съм за продукти без консерванти тип Lush. Техните продукти направо ме ужасяват, защото при правилната температура се отглеждат гигантски колонии микроорганизми. Плавили сме експерименти в лабораторията, за 2 дена инкубация на 37 градуса от всичко без консерванти порастват колонии.

    Натуралните екстракти също често са алергени както спомена, това е друга част, която статиите за съставки често изпускат.

    Аз се опитвам да пазя някакъв баланс, не залитам по всичко с етикет био/натурално, защото често наистина не е по-добро от всичко без, но и има неща, които избягвам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Те много неща се изпускат ей така съвсем случайно, ама те разчитат на това, че не всеки и учил химия.
      Иначе съм на твоето мнение - баланс. За мен перфектният състав е нещо средно между химията и натуралното. Ти поне ме разбираш :)

      Изтриване