петък, 26 юни 2015 г.

Как да разпознаем фалшивите козметични продукти?

Здравейте!

Днес е време за малко по-различен, но смятам важен и полезен пост, а именно - как да разпознаем козметичните ментета. Най-често хората свързват това с парфюмите, но всъщност това са само малко част от нещата, които се фалшифицират. Гримове, бяла козметика, дори аксесоари - в днешно време можете да намерите фалшив събрат почти на всичко, а понякога и толкова добър, че дори да не можете да го разпознаете



Рисковете на подобни продукти са ужасно много - не знаеш какво всъщност съдържат, със сигурност биха могли да са опасни за здравето, непреминали през никакъв контрол...
Нека си го представим, обаче - купувате си парфюм, който е с 50-60 лв. по-евтин в интернет. Чудесно е за бюджета, нали? Дали си струва, обаче? Използвате този парфюм точно върху врата си - непосредствено до лимфните възли. И какво излиза в един момент - парфюма се оказва фалшив, но това е най-малкият ви проблем - буквално сте изливали отрова в тялото си - и пак питам, дали си е струвало да спестите няколко лева? Тук не става въпрос за аромат и автентичност - често хората най-спокойно и целенасочено си купуват ментета, защото наподобяват или са еднакви с оригинала, естествено, без да се замислят колко опасно за здравето е един продукт, непреминал през контрол и всъщност без никаква идея какво има вътре.
А какво остава за бялата козметика, която попива в кожата ни и всъщност стои върху най-големия орган в човешкото тяло.
Купувате си грим продукти на страхотно ниски цени - да, всичко изглежда чудесно - евтино, реномирана марка, но... всъщност в огромна част от фалшивите грим продукти се съдържат тежки метали като най-често срещаното е олово, а дори арсен и цианкалий, а колкото и грубо да звучи - прекалено често фекалии от мишки и човешка урина. Това са най-често откриваните съставки в подобни продукти според полицията и органите, а колко са опасни за здравето не е нужно да споделям. Не вярвате или си мислите, че ви плаша с глупости? Поинтересувайте се и ще видите резултата.

И все пак, как да се предпазим или разобличим подобно опасно копие?

Етикет на официален вносител - най-доброто средство да знаете, че продукта ви е оригинален, е етикета с официалния вносител. Всеки продукт на нашия пазар би трябвало да съдържа етикет на български, на който е спомената както информация за продукта, така и официалният вносител - това гарантира качеството и оригиналността му.

Ето например етикет на продукт на La Roche-Posay и на Clarins, където виждате, че на тях е упоменат дистрибутора/вносителя, както трябва да бъде, естествено.



Но често доста от нас поръчват от чужбина, сайтове с по-ниски цени и нелицензирани търговци - ако няма подобен стикер и продукта ви идва от чужбина, как лесно бихме могли да проверим неговата оригиналност?

Тук идват на помощ някои сайтове и база данни, които биха ни били полезни.

1. Проверка на баркод - най-точното и всъщност достоверното нещо, което би ни показало дали държим в ръцете си оригинален  продукт. Често ментетата биват с фалшив също баркод - давам ви пример:
Наскоро в компанията на моя приятелка, която често пазарува от нашите сайтове с евтини продукти, внос от чужбина, решихме да направим проверка на някои неща, които бяхме поръчали (аз, за да си направя експеримент, а тя - като редовен ползвател, сигурен в качеството на сайтовете и продуктите)
Резултатът: крем за лице, който в сайта струва с 50 лв. по-малко, отколкото тук на пазара, се оказа, че според базата данни е произведен от верига за бързо хранене - интересно, нали?
Подобно нещо се случи и с комплект, който пък се оказа произведен от непозната фирма-фантом в Канада, а всъщност оригиналният производител се намира в Ню Йорк.
Най-достоверният сайт е GS1 GEPIR - базата данни съдържа над 1 милион компании в световен мащаб и е единствената предоставяща информация за производител чрез баркод. Вътре може да проверите всичко - храна, лекарство, дрехи, козметика... почти всичко! Естествено, в случая говорим за ползването и като достоверен източник за производител.
На всеки продукт, който притежавате, пише къде и от кого е произведен той. Ако чрез въвеждането на баркода се окаже, че производителят е друг, много е вероятно в ръцете си да държите менте.
В сайта ще откриете различни видове проверки на кодове. Линкът е от глобалния сайт, като базата данни има още сайтове - Френски, Германски, Американски и др., които също може да ползвате (вижте всички тук )

Ето как работи системата с баркодовете - въвеждате кода, маркирате Trade Item Ownership и търсите. 
Ето например резултат от търсене на продукт на Балеа и производителят, упоменат на опаковката - както сами виждате, данните са точни и еднакви:





И все пак, баркод също би могъл да се копира, затова отиваме на следваща стъпка:

2. Проверка на партиден номер - всеки продукт съдържа такъв. Чрез този код можете да проверите кога е произведен продукта ви, дали е в годност и разбира се, ако кода е фалшив - дали продукта е оригинален и дали въобще съществува такъв код.
Има два сайта, които ви препоръчвам да ползвате - CheckCosmetic и CheckFresh, като във втория има и снимки къде да откриете този код според въведения производител.

Наскоро ми се случи да купя намален продукт от магазин, който се оказа произведен през 2010 г., т.е., годността е изтекла преди повече от 2 години (при 36 месеца трайност след производство)
Някои марки обаче не са включени в системата и те не могат да се проверят онлайн чрез такъв код.

Ето търсен код на МАС и в двете системи - както виждате, информацията се припокрива.




И все пак, в днешно време фалшификатите са просто невероятно изпипани, затова ето още няколко съвета:

- Цената - тя не може да е прекалено ниска! На всяка от нас ни се иска да пести , но понякога е по-добре да не рискуваме. И все пак, в днешно време често ментетата се пускат на малко по-ниска или почти същата цена като оригинални, затова и отново се връщаме на етикета с вносител, който гарантира автентичността.
- Надписите - четете всичко! Грешки, шрифт, разменени думи, липса на определени знаци на етикет/опаковка/самия продукт, разместване на кодове и т.н. - това говори, че сте се сдобили с менте.
- Опаковка, външен вид, съдържание - ако вече притежавате оригиналния продукт, то сравнете и се уверете, че всичко е наред. Ако не - потърсете снимки. Цвят, опаковка, надписи, предпазно фолио, разположение на batch код/баркод - всичко има значение.
- Усещане/възприятие - има толкова добри ментета, че са почти невъзможни за разпознаване, а на външен вид са абсолютно 1:1 с оригинала. На помощ ни идват нашите усещания и възприятия. Например, вече сте притежавали това червило или крем - дали сега го усещате по същия начин, колко е пигментирано, ароматът му същият ли е или по-слаб/силен, цвят... Допитайте се просто, макар понякога и възприятията ни да се объркват.

И не на последно място - отново ще го кажа - разчитайте на официални вносители и търговци! Добре е понякога дори да проверяваме и изписаните на етикетите вносители - дали са официални и единствени на пазара. Не поемайте рискове с цената на здравето си - да, вероятно ще спестите и да, може да получите оригинален продукт, но не винаги (и най-често така се случва), който със сигурност ще застраши здравето ви.

И още един съвет - бъдете винаги внимателни и имайте едно на ум. Ако например вече сте поръчвали от сайт оригинален продукт, то не значи, че в следващ път няма да получите менте.
Проверявайте и се интересувайте, защото от това може да зависи здравето ви!

Надявам се този пост ви е полезен, ще се радвам да ми споделите дали е било така.
Също, ако откриете менте с помощ на този пост, дори и да не сте знаели, че е  - споделете, защото това би могло да е в помощ на други момичета! 

7 коментара:

  1. Много полезен пост! Отдавна търся такива сайтове и много се зарадвах, като ги видях тук :))

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотен и полезен пост. Точно вчера си проверих един от последните парфюми чрез двата сайта във втората стъпка. В днешно време вяра на нищо не трябва да се има явно и всичко да проверяваме. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, дори кодове вече се копират, затова най-сигурно е просто да пазаруваме от официалните места

      Изтриване
  3. На няколко пъти програмата ми даде грешна информация.
    Бях написал правилно кодовете на продуктите, които исках да проверя. За единият ми изписа, че е изтекъл преди 3 години, а този продукт излезе на бял свят едва преди месеци. За новият парфюм на диор с джони деп, пък ми изписа, че срока е минал преди 2 години и 9 месеца.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! Страхотна тема, браво! Много полезна.
      Аз си поръчах парфюм на Роберто Кавали Серпентин, който вече отдавна не се предлага в големите търговски вериги, просто е много стара колекция и бранда не я произвежда вече. Кодът, който въведох ми показа, че датата на прозиводство е 16 април 2010 година. Дали не е много стар, нямам идея? Ако не друго поне е оригинален, но годината е много назад във времето. Не знам...

      Изтриване
  4. Здравейте,този сайт,който сте публикували -GS1 GEPIR е уникален.Благодаря Ви!!!Излиза ми един вид цялата"автобиография" на производителя.Пробвах и за парфюми и за козметика.

    ОтговорИзтриване